"מפעלי מילואות מספקים מזון לבני אדם ולבעלי חיים, ובשל כך נחשבים מפעלים חיוניים, במעשה ולא רק בהגדרה".
מסביר לנו שוקי בשן, סמנכ"ל התפעול של מילואות.
כבר עם הגעת הידיעות הראשונות על מגפת הקורונה בעולם, התחלנו להתארגן לביצוע ההתאמות הנדרשות, כאשר ההחלטה האסטרטגית של ההנהלה הייתה שנעשה כל שאפשר כדי לא לפגוע בהמשךיצור ואספקת המזון.
הוגדר והתכנס צוות קורונה קטן ויעיל, הכולל גם את נציגי המפעלים, לפגישות תכופות, על פי ההנחיות הדרושות, במרחקים ועם מסיכות, וקבענו את ההנחיות הנדרשות, שעיקרן מחד, המשך הייצור, מאידך דילול הנוכחות עד כמה שניתן והגדרת הסיכונים.
להלן ההוראות:
* ראשית, הפסקה מוחלטת של נסיעות לחו"ל של מנהלים וגם של עובדים, ולעובדים הוסבר שמי שיחזור מחו"ל חייב לשהות בביתו 14 יום לפני חזרה לעבודה. כל זה קרה עוד לפני שבמדינה דיברו על כך.
* המפעלים עברו לעבוד במשמרות מרווחות קבועות, יותר שעות ייצור, פחות עובדים בכל משמרת. כאשר המטרה היא, לצמצם כמה שניתן קירבה בין העובדים, ולחלופין, במידה וחלק מהעובדים יצטרכו להכנס לבידוד, ניתן יהיה להפעיל את המפעל עם העובדים האחרים שלא נפגשו.
* נסגרו כל מקומות המפגש, נסגר חדר האוכל, ואנו מספקים מזון בחמגשיות לעובדים.
* נסגרו פינות הקפה, וכל אחד נדרש להשאר בתחנת עבודתו לאורך כל זמן השעות במפעל.
* נעשתה התארגנות שונה ובהסעות ודילול רב במספר הנוסעים, תוך שמירה על אפשרות של כל העובדים להגיע למשמרתם.
* רוב עובדי המשרדים, במפעלים במטה מילואות, עברו לעבוד מהבית, וכל מי שניתן היה הוצא לחל"ת.
* בכל האיזורים המותרים, מתבצע ריסוס וחיטוי מדי יום.
* הכניסה לשטח המפעלים מוגבלת מאוד, נדרש אישור מיוחד להכנס לשטח מילואות. כל מי שנכנס עובר מדידת חום, וכולם עוטים מסכות כל הזמן, למעט בתוך המשרדים.
כל הפעולות שאנו נוקטים, מציין שוקי, בינתיים מוכיחות את עצמן, בהנהלת התשלובת, ובהנהלות המפעלים שומרים כל הזמן את היד על הדופק, כדי להמשיך ולספק את מוצרינו ברצף. אולם יש לציין כי גם במילואות יש השפעה למה שקורה במדינה.
במילועוף
צומצם למינימום היצור במפעל המוצרים, המשווק את תוצרתו לשוק המוסדי; בתי מלון, קייטרינג למפעלים ובתי ספר, מסעדות וחדרי אוכל. כל אלה, הופסקה פעילותם, ובתוצאה גם רוב עובדי מפעל המוצרים הוצאו לחל"ת.
במילובר
ממשיכים לספק כרגיל ואף מעבר לכך, אך בצוותי עבודה קטנים יותר, ובהתארגנות הדוקה למניעת התקהלויות. רוב עובדי המשרדים במילובר עובדים מהבית.
מילופרי
בתחילת אפריל נסתיימה עונת הייצוא של האבוקדו, דבר שהקל מאוד על התארגנות המפעל. סיום העונה מתבצע בשתי משמרות קבועות, וכולנו תקווה שנוכל לסיים את האריזה של עונת 2020 בשוק המקומי ללא תקלות בריאותיות.
ענף הנדל"ן
של מילואות נפגע, כמו כל המשק. שוכרים הפסיקו פעילותם ולכן חלק מהעסקים סגורים, אנחנו נמצאים בקשר עם כולם ופותרים הבעיות באופן נקודתי.
כולנו מקווים כי בוא הקיץ, יקטין את יכולת התפשטות הנגיף, ונחזור כמו כל המדינה לעבודה רגילה, ולחיים בריאים ותקינים, אך במידה ולא, נהיה בעלי נסיון ומאורגנים יותר להתמודדות עם הארוע הבא.
בעקבות הקורונה,
הדשא של השכן כבר לא נראה ירוק יותר
בשנים האחרונות בשם המלחמה ב"יוקר המחיה" בחרה מדינת ישראל לקדש את הזול על פני הביטחון התזונתי, כשהחקלאים צעקו כי מדובר בסכנה היה מי שניסה לצייר אותם כמי שמנסה לעשות הון על חשבון הציבור הרחב, האמת כמובן רחוקה מכך, את תוצאות המדיניות השגויה אנו רואים בימים אלו, כשנגיף הקורונה מרחף מעל כולנו.
משבר נגיף הקורונה מעלה את הצורך המשמעותי בחיזוק התוצרת הישראלית ואספקת המזון לאזרחי המדינה, ויחד עם זאת את הנחישות של מדינת ישראל להפעיל שמירה והגנה על ביטחון ובריאות הציבור.
זהו הזמן הנכון ביותר לפעול בצורה אחראית גם בנושא החקלאות הישראלית,
להפסיק לייבא מארצות אחרות פירות שניתן לגדל בארץ, ואפילו באיכות טובה יותר.
במשך השנים מדינת ישראל הפכה להיות תלויה בייבוא פירות מארצות אחרות, דבר שהפך להיות לגיטימי בישראל, ובכך נדחקו החקלאים הישראלים. וזאת בזמן שהחקלאים בארץ עובדים קשה בכל ימות השנה על מנת לספק פירות בשלים, טעימים והבטחת איכות הפרי.
מנכ"ל גליל שוק מקומי, יפתח אורטל: "נגיף הקורונה הגיע לצערנו גם לישראל, אך עם הגעתו הגיע ההזדמנות של החקלאים, של המדינה ושל הצרכנים להפסיק את ייבוא הפירות מחו"ל, לצמצם את התלות בארצות אחרות ולהגדיל את הצריכה המקומית. לבדוק שאנו אכן רוכשים תוצרת הארץ. זהו שינוי שהיה צריך להגיע מזמן וללא שום נגיף, שינוי זה יעזור לחקלאים, למדינה ולתושביה. מצער שהגענו לנקודה זאת אך נראה שאין ברירה, גם הפיתוח המואץ והעיור על חשבון שטחים חקלאיים מתבררים כדבר מסוכן למדינת ישראל, המדינה חייבת לשמור על עצמאות בכל הנוגע לאספקת מוצרי מזון טרי וישראלי".
בשנים האחרונות על מדפי הסופרים והשווקים מונחים פירות שעיקרן הוא מתוצרת חוץ. אזרחי המדינה הולכים לסופרים והשווקים, מסתכלים על החיצוניות ומתלוננים על המחיר, אך לא שואלים את עצמם "מאיפה הגיעו הפירות האלו למדפים?", נראה כי רמת החשיבות של תוצרת חקלאות מקומית אינה חשובה כלל. ובימים אלו במיוחד, בזמן שנגיף הקורונה מרחף מעל כולנו, עניין הבריאות הוא נושא חשוב מאוד במדינת ישראל. הצרכנים אינם יודעים את התהליכים שעבר אותו פרי ממדינה זרה עד שהגיע למדף, ולמדינת ישראל אין התערבות בדרך ותהליך הפיקוח של אותו הפרי, בניגוד לתוצרת חקלאות ישראלית.
עוד הוסיף יפתח אורטל:
"הצרכנים אינם יודעים שהם קונים תוצרת חוץ גם ברגעים של משבר מנגיף הקורונה, הם אינם מודעים לחשיבות שקיימת בדבר בניית תשתית לייצור פירות וירקות, דבר המצריך זמן. במקרה של חקלאות לא מדובר בעוד מכונה שאנו רוכשים ומחר היא יכולה להתחיל לייצר. על מנת לשמור על חומר גלם מקומי עלינו להשקיע גם כשהכל נראה וורוד. כולי תקווה כי לאחר משבר הקורונה יבינו מקבלי ההחלטות כי הפגיעה בחקלאות הישראלית היא טעות ויעצרו אותה בזמן, אני מקווה שאזרחי מדינת ישראל אכן יקפידו לבדוק שאותם פירות שהם מכניסים לסל הם תוצרת ישראלית, כי במשבר הקורונה הבא לא תהייה עוד חקלאות, ואז באמת אנשים ידעו מהו מחסור".
הקואופרטיב במיטבו.
אחד המאפיינים הראשוניים של הקורונה היה צורת ההדבקה וממנה הצורך במרחב ומיגון אישי. מיד עם פרוץ המגפה בישראל, משקי המפרץ, בראשותה של דנה שלזינגר, החלו להתארגן בכדי לרכוש במרוכז את אמצעי המיגון הנדרשים: מסכות פנים, בקבוקי אלכוג'ל, מדחומי לייזר, כפפות ועוד, לכל מפעלי התשלובת את אמצעי המיגון.
בהתחלה התברר שקיים מחסור גדול בשוק, ויש קושי להשיג את המוצרים הללו. מאידך החלו להתקבל מהקיבוצים, בקשות לסיוע ברכישת מוצרי המיגון.
משקי המפרץ משמש בימים רגילים ארגון קניות של קיבוצי האיזור, ולאורך השנים, נוצרו יחסי אמון ושותפות טובה מאוד בין הארגון למשקים. לכן היה זה אך טבעי שהקיבוצים יפנו אליהם לעזרה, והחיבור היה מתבקש.
במשקי המפרץ הרימו את הכפפה, דנה וליאת פאר - רכזת האיזור של התק"צ, ויחד הן בנו תכנית לרכישה מרוכזת של מוצרי מיגון. לאור החוסרים, היה צורך לפנות לכמה וכמה יצרנים, כדי להשיג את המוצרים. כאן נכנס הייתרון הקיים בארגון יחד. בשל הכמויות הגדולות שנדרשו הספקים באו לקראת, בעיקר בהקדמת אספקות וכמובן גם במחירים בהתאם. כמו שאומרים – הקואופרטיב בהתגלמותו. חזרנו לשנות ה-80 לרכישה משותפת בכמויות גדולות.
לאחר השגת המוצרים, היה צורך להתארגן הן לחלוקה והן לחיוב. כיוון שבתקופה זו חל איסור על כניסה למילואות, התארגן הצוות ביחד עם אורי דרסלר - מנהל התשתיות של התשלובת, לתכנית חלוקת ציוד המיגון לקיבוצים, מחניתה ואדמית בצפון ועד רמת יוחנן ואפק בדרום. הכל בעזרת עובדים מהמשקים שלקחו לקיבוציהם את ההזמנות, ועד להובלות מיוחדות שעשה אורי ממילואות אל הקיבוצים, תוך שמירה קפדנית על הנחיות ההפרדה, ותיאום מדוקדק עם מנהלי הקהילות בקיבוצים.
דנה - מנהלת משקי המפרץ מספרת: "בזמנים מיוחדים, עושים מבצעים מיוחדים. על כל הפעילות הזו לא גבינו עמלה, או דמי טיפול וזאת לצורך המטרה העיקרית והיא שמירה על בריאות כולנו. את הכל עשינו ברוח טובה ובנפש חפצה, והערכת הקיבוצים לא אחרה להגיע. קיבלנו טלפונים ומסרונים מאוד מרגשים. בתקופה כזו אנו רואים את עוצמת הקשרים שנבנת, את רמת הבטחון, ההשענות והשותפות ההדדית שלנו עם המשקים שלנו. הם סומכים עלינו, ואנחנו כתמיד כאן בשבילם.
בהמשך לארגון הרכישה לציון מיגון, יצא בסוף חודש מרץ משלוח מטעם תשלובת מילואות אל קיבוצי התשלובת, לחלוקת מסיכות הגנה, כפפות ונוזל חיטוי מפני נגיף הקורונה. מעל לאלף מסכות הוזמנו לקיבוצים במסגרת רכש לענייני חירום, ביוזמת תשלובת מילואות ובעזרתו של שגיא גליקסמן מקיבוץ יסעור.
מנכ"ל תשלובת מילואות, און ברזילי:
"הקואופרטיב ושיתוף הפעולה מוכיחים שיחד, הרבה יותר פשוט. אנו במילואות מאחלים בריאות לכולם, שימרו על עצמכם".
תרומת מילועוף לילדי מועדוניות הרווחה בעכו
בימים אלו של משבר בשל נגיף הקורונה, מאות מוצרי מילועוף נתרמו למען ילדי מועדוניות הרווחה בעכו.
ארז גלעוז, מנכ"ל מילואות אמר: "במילועוף שמחים תמיד לקחת חלק בעשייה למען הקהילה. ומאחלים בריאות לכולם, שימרו על עצמכם".
עובדים במילואות בימי הקורונה
דפנה סוקול - מנהלת משאבי אנוש של התשלובת, מספרת לנו איך מתארגנת העבודה והנוכחות בעת הזו. מילואות הם מפעלי מזון, ומוגדרים כמובן כמפעלים חיוניים, לפיכך אנו עושים ככל שניתן כדי לאפשר את המשך העבודה ברצף בכל המפעלים. החלטה נוספת שמקוימת כלשונה היא לעמוד בדרישות ובתקנות המדינה.
מבחינת כח האדם, טוענת דפנה כי היותנו מפעלים חיוניים זה לטובה. במצבי משבר לאנשים עוזרת השגרה, היציאה לעבודה, שמירה על סדר היום, האפשרות להתפרנס מקנה בטחון.
מספר עובדים שנמצאים בסיכון וחששו מהמחלה, שוחררו לבתיהם, כמו גם עובדים שנאלצו להישאר עם ילדיהם. המפעלים אכן מפעילים את קוי הייצור ברצף אך עם ההתאמות הנדרשות. קוי הייצור ברצף אך עם ההתאמות הנדרשות.
נסגרו באופן זמני הפסקנו את כל הפעילויות של התכנסות עובדים ביחד.נסגר חדר האוכל והעובדים אוכלים בנפרד בתחנת העבודה שלהם.
נערך דילול בהסעות העובדים, פחות נוסעים בכל הסעה וחיפוש דרכים נוספות להגעה לעבודה וממנה.
הישיבות הועברו לדיונים בZOOM ובכל שטח המפעל אנשים מתהלכים עם מסכות וכפפות בהתאם להנחיות.
בתוך המפעל, הוכרז על נוהל של הפרדה. אין הפסקות קפה משותפות, העובדים נשארים בקרבת תחנת העבודה ולא נמצאים יותר ממה שהכרחי במקום אחד. התקנה של המדינה היתה ל-30% נוכחות, ואנחנו פעלנו כדי לעמוד בתקנה זו.
עובדי המשרדים עברו עד כמה שניתן לעבודה מהבית, בסיוע אנשי מערכות מידע . חלק מהעובדים הוצאו לחל"ת בתקופה זו.
גם במילובר, במילופרי ובמילועוף, בהם לא ניתן בשום אופן להפסיק את הייצור, נשמרת הקפדה מאוד גבוהה על התקנות, שעות העבודה התארכו כדי לאפשר הפרדה בין עובדים בכל משמרת. העובדים לא מסתובבים בשטח המפעל, אלא צמודים לתחנת עבודתם.
לסיום אומרת דפנה, כרגע מבחינת כח אדם, הקושי העיקרי הוא עם מפעל המוצרים, שחלק גדול מעובדיו יצאו לחל"ת. מפעל המוצרים מייצר לשוק המוסדי: בתי מלון, מסעדות, חברות קייטרינג של בתי ספר ועוד, ומסתמן שכל אלה יהיו האחרונים שישובו לשגרה. אנו דואגים לעובדינו כי המצב הכלכלי בימים אלה לא פשוט, ועדיין לא נראה באופק מועד הסיום. אנו שומרים על הקשר עם כל עובדי מילואות, לא פיטרנו עובדים, ואנו מתכננים ומקווים לסיים את החל"ת בהדרגה ולהשיב את כל התשלובת לעבודה מלאה ופוריה.
לוח מודעות
למפעל המוצרים של מילועוף דרוש/ה מנהל מחסן
העבודה כוללת:
- אחריות לניהול מחסן.
- בידקת מלאי וביצוע הזמנות רכש בהתאם לתכנית עבודה.
- קליטה ובקרה יומית של סחורות בהתאם להזמנות רכש.
- משרה מלאה. 5 ימי עבודה בשבוע, ימי שישי – בהתאם לצורך.
דרישות התפקיד:
- השכלה – ניהול מחסן ממוחשב.
- ניסיון של 3 בעבודה בתפקיד דומה.
- יכולת עבודה בצוות.
- יכולת עבודה בלחץ וריבוי משימות.
- ניסיון בסביבת עבודה ממוחשבת , עדיפות לנסיון בעבודה בתכנת פריוריטי.
- רישיון רכב + רישיון מלגזה.
- יכולת הגעה עצמאית.
- ניהול חשבונות ספקים וידע ברישום מלאי.
- מנהל/ת חשבונות סוג 2 לפחות.
- ניסיון של 5 שנים.
- הכרה טובה של תכנת פריוריטי – חובה.
- יכולת עבודה עצמאית.
- יכולת הגעה עצמאית.
העבודה כוללת:
- יצור - עבודה לפי יעדים ומדדים.
- ניהול כח אדם.
- בטיחות.
-לוגיסטיקה - קבלת פרי, משלוחים ליצוא ולשוק.
-משק וחצר.
- קשר עם ספקי שירותים חיצוניים.
דרישות התפקיד:
- הכרות וניסיון בתחומים: רשתות ותקשורת, וירטואלזציה, Fire Wall, אבטחת מידע.
- ניסיון של 5 שנים לפחות.
- תודעת שרות גבוהה.
- יכולת בין אישית טובה.
- יכולת עבודה בצוות.
- יכולת עבודה תחת לחץ.
- נכונות לשעות עבודה מאומצות , לעיתים בשעות לא קונבנציונליות.
- יכולת למידה מהירה ועצמאית.
פינת הנצחה שלא כשגרה
יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל
כבכל שנה, מוצבת בגלרית המבואה של מילואות פינת הנצחה לחללי מערכות ישראל. בשנה זו, כאשר השגרה השנתית אינה קיימת, לא ניתן היה לערוך טקס מסודר. ולכן, התקבצו בספונטניות בגלריה חלק מעובדי הבנין ששהו באותו היום, ועמדו ביחד במרחקים ניכרים זה מזה בעת הצפירה. לאחר מכן, כל אחד ואחת הדליקו נר זכרון. כך, בצניעות ובקטן, ציינו במילואות יום זה.
חברי המערכת עריכה ועיצוב: שוקי בשן ורמי רז | כתבות: אילנה ליבנה קליין ודנה פרטר |
מילואות אחרונות - גם במייל הצטרפו עכשיו לרשימת התפוצה שלנו וקבלו את מילואות אחרונות-כל החדשות והעדכונים מהתשלובת ישירות למייל שלכם | להרשמה: Milouot-news@milouot.co.il
עלון זה נועד למסירת מידע כללי לחברי מילואות לגבי הנעשה בתשלובת. מילואות עושה מאמץ על מנת לספק , אך לא תהיה אחראית ואינה מציגה מצג לגבי האיכות, הדיוק, העדכניות או המלאות של המידע, ואין להסתמך על המידע בעת קבלת או הימנעות מקבלת החלטות כלשהן. חבר שאינו מעוניין לקבל את העלון, רשאי להודע על כך למזכירות מילואות ועם קבלת ההודעה הוא יוסר מרשימת התפוצה.